Borgmästaren, slutspurten och hoppet

06.04.2017 kl. 23:19

Av allt jag vill säga till dig som ska rösta är det allra viktigaste - om du också framöver vill att det finns någon som  i Helsingfors arbetar för service på svenska och för att staden ska vara tvåspråkig så finns det bara en lista du kan välja. Det finns ingen annan som lika konsekvent och genomgående arbetar för att du ska få det du behöver.

Och glöm borgmästarvalet. Nu röstar vi fram den fullmäktigeförsamling som sen ska välja borgmästare. Så du ska rösta på den du vill se som din representant i fullmäktige, inte låta dig manipuleras av de stora partierna strid om borgmästarposten.

 

Jag har deltagit i ett antal val och det finns ett mönster som går igen i dem alla. Ett mönster som jag tror nästan alla som kandiderat kan känna igen.

Några har länge jobbat på sin kandidatur, för någon är den ett första steg in på en politisk arena, andra har varit med sen Kekkonens dagar, somliga lät sig övertalas och också om det kändes ovant i början så har vi alla vant oss vid kandidatrollen ju närmare valdagen vi kommer. Och förr eller senare här på upploppet ska alla känna av den spirande känslan av att det faktiskt kan gå vägen; det kan vara just du som är den som blir vald!

Det är så det ska fungera, annars skulle ingen nånsin ställa upp i val.

Och det ska sägas - det är modigt och värt en eloge för varenda en som fattade beslutet att vara kandidat. Inte alla du känner skulle våga mäta sitt förtroende i hemliga val. Det krävs en hel del, också sånt som man inte nånsin tänkte på (som varma kläder, skor som rymmer yllesockor, gott humör och mycket humor, grannhjälp och oändligt tålamod) när man tog beslutet att ställa upp.

Alla ska känna hoppet och tron på att det kan gå vägen.

Nu är det bara några dagar kvar. Snart vet vi.

Martina Harms-Aalto
Martina Harms-Aalto 2017